Excited ni, 1st time masak kari kambing. Mkn suke tp masak tak penah try lagi. Kebetulan ada member bagi daging kambing, tanya la mr google for recipe. Jumpa la resepi lal mutton ni kat blog cutemamadelicacies . Cam sedap je...Memula masak tu berdebar jugak tp bila dah siap, sedap pulak! Bertambah2 en hb mkn! Next time blh buat lagi...
Meh kita cek resepi:
400gm daging kambing
1 labu bwg besar - hiris
2 ulas bwg putih & seinci halia- tumbuk
kayu manis & buah pelaga
sebiji tomato
1 sudu besar tomato puree
segenggam daun pudina
1 cwn santan pekat
2 sudu bsr rempah kari daging
2 cwn air
garam & gula
Cara2nya:
tumiskan kayu manis & buah pelaga sekejap
pas tu mskkan bawang merah, dah agak layu, mskkan bwg putih & halia
pas tu mskkan rempah kari & tomato puree & daun pudina
dah terbit minyak, mskkan buah tomato yg dipotong.
tomato dah kayu, masukkan daging, gaul sampai rata
dah tu masukkan air, api biar sederhana, tutup periuk
kacau setiap 5 min smpi daging empuk
dah empuk, masukkan santan ( kalau nak msk kentang, masukkan dgn santan sekali)
perisakan dgn garam & gula
siap....
:: mkn dgn roti canai / lempeng, mmg menjilat jari! ::
No comments:
Post a Comment