WELCOME TO....

A life journey of me, my other half and our juniors which I describe in words for our memory forever.....







Monday, September 12, 2011

Ikan kembung masak tempoyak




Lunch 11/9/2011, ada ikan kembung fresh, teringat ada bawak tempoyak dr msia aritu. Ni makan mesti sampai menghirup kuah ni! Pas tu ikan tu separuh goreng jugak pas tu buat sambal tempoyak jugak. Perghh! mesti terangkat punye!

Resepi: Belajar dari mak

Bahan2

Ikan kembung
2 btg serai diketuk
5 biji cili padi ditumbuk
3 ulas bwg merah
1 ulas bwg putih - ditumbuk
tempoyak- ikut kepekatan
daun kunyit
kunyit hidup
garam & gula secukup rasa

Cara2
Rebus bwg merah & bwg putih yg telah ditumbuk bersama serai, cili padi & kunyit hidup
Bila mendidih, masukkan ikan yg telah disiang & dibasuh
Masukkan tempoyak - lagi pekat lagi sedap!
Last sekali mskkan garam & gula secukup rasa...

No comments:

Post a Comment