Satu malam tu, masa BW, terbaca la blog ni tapi dah lupa pulak link dia, cari-cari tak jumpa. Baca punye baca...terjumpa la satu post ni...inti karipap 15min! Really???!!! Ni kena cuba ni sebab yang lama nak tunggu tu ialah masak inti pas tu dapur pun punyelah selekah sebab merecik-recik.
Dia kata masak dalam rice cooker tapi jgn letak air sebab nanti kentang tu akan produce air. Ok lets try!
Semalam 1st trial, betul 15min and tak letak air tapi inti tu too dry.
Pagi ni 2nd try, letak air sket tapi lembik pulak. Bila button tu tukar kpd keep warm, kena alihkan ke dlm kuali utk keringkan sket lagi. Dalam 10min. Ok jugak....instead of 1.5hrs jadi 1/2hr! Byk masa jimat tu. Quality inti tu sama je dgn yg biasa pas tu yg penting tak penat sgt nak tenyeh dapo...**wink wink**
Tq kak....klu dah jumpa semula nnt sharekan link dia.
Dia kata masak dalam rice cooker tapi jgn letak air sebab nanti kentang tu akan produce air. Ok lets try!
Semalam 1st trial, betul 15min and tak letak air tapi inti tu too dry.
Pagi ni 2nd try, letak air sket tapi lembik pulak. Bila button tu tukar kpd keep warm, kena alihkan ke dlm kuali utk keringkan sket lagi. Dalam 10min. Ok jugak....instead of 1.5hrs jadi 1/2hr! Byk masa jimat tu. Quality inti tu sama je dgn yg biasa pas tu yg penting tak penat sgt nak tenyeh dapo...**wink wink**
inti tgh mendidih |
yeah...karipap faez yg paling best seantero Qatar ni! nnti faez sharekan link inti 15min tu ye...
ReplyDeleteRuby~ jgn la puji camtu...biasa je, practise byk sket tu yg jd elok :)
DeleteFaez dah jumpa dah link akak tu, nnt faez masukkan
Salam Faez.
ReplyDeleteRasanya entri pasal inti karipap 15 minit yg guna rice cooker tu entri Kak Azie kot...:
http://azieazah-aa.blogspot.com/2012/03/masak-inti-karipap-hanya-15-minit-nak.html
Hi kak Azie, mmg entry akak pun, hari tu cari balik tak jumpa. Tq kak, Faez ni jual karipap pusing frozen, nak masak inti tu yg ambik masa sket tp bila pakai method akak ni mmg jadi mudah, dapur pun tak la asyik nak kena lap je....:)
ReplyDelete