Tgh taip pun telan air liur. Sebabnye bukan senang nak dpt lauk ni. Satu hari tu pegi asian grocery shop, jumpa pulak unpacked petai. Wah...apalagi, sambar la 4 papan! Tak penah pulak dia jual petai mcm tu. Agaknye petai tu selalu sold out je, mmg byk demand.
Kat rumah pulak, pokok ubi dah ada byk pucuk, daun kunyit pun ada stok & tempoyok pun mmg ada stok bwk siap2 so....jom la kita masak lemak poyok petai.
Lunch aritu mmg terasa kat kg sungguh la! Menambah2 memasing! Huhu....
Masak dia senang je...
Pucuk ubi & daun kunyit- hiris halus
Cili padi - 10biji ( ikut taste)
Santan pekat
Ikan bilis - tumbuk kasar
Tempoyak
Petai
Serai- 2btg( hiris halus)
Masukkan suma bhn2, msk dgn api medium sampai pekat.
Perasakan dgn garam & gula sket
Taraaa....
No comments:
Post a Comment